Care este cea mai mare ameninţare la adresa speciei umane. Declaraţia Ministerului Sănătăţii

antibiotice1

Rezistenţa bacteriilor la antibiotice este, potrivit specialiştilor, în topul celor mai mari ameninţări la adresa speciei umane, în România, între 2012-2014, peste 600.000 de români au luat antibiotice în fiecare zi, cei mai mulţi pentru guturai.

Advertisement

Rezistenţa la antibiotice este, în prezent, una dintre cele mai grave ameninţări la adresa sănătăţii globale, cercetările recente arătând că „ne îndreptăm către o eră post-antibiotice”, au declarat reprezentanţi ai Ministerul Sănătăţii pentru MEDIAFAX.

Advertisement

Astfel, potrivit unui studiu recent, dintr-un top şapte al ameninţărilor la adresa speciei umane, rezistenţa bacteriilor la antibiotice se află pe locul doi. Cauza principală pentru această situaţie este, potrivit specialiştilor, utilizarea eronată sau excesivă, ce duce la costuri de peste 50 de miliarde de dolari anual. La nivel mondial, industria de antibiotice ajunge la 1.050 de miliarde de dolari.

Ultimul studiu făcut arată că România este pe locul doi în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, după Grecia. La capitolul rezistenţă, pe unii germeni, suntem însă pe primul loc în Uniune.

Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii au declarat, pentru MEDIAFAX, că între anii 2012-2014, peste 600.000 de români au luat antibiotice în fiecare zi. Cifra este echivalentă cu populaţia a mai mult de trei oraşe mari din România, la un loc, au mai precizat specialiştii.

Întrebaţi în cadrul unui studiu recent pentru ce au luat antibiotice, 40 % dintre românii chestionaţi au declarat că pentru guturai, asta în condiţiile în care procentul la nivelul Uniunii Europene este de 17% pentru această afecţiune.

Mai mult de jumătate dintre antibioticele eliberate sunt date pe reţete necompensate sau chiar fără prescripţie. Din întregul consum, jumătate nu este justificat medical, mai susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Specialiştii consideră că acest consum excesiv este generat în primul rând de pacient, apoi de distribuitor şi prescriptor.

Datele vin în contextul în care, luni, Ministerul Sănătăţii va lansa o campanie de informare a publicului cu privire la consumul de antibiotice, în cadrul evenimentul urmând să fie prezentate cifrele, la nivel european şi pentru România, pe anul 2015.

sursa: gandul.info

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.