Din MIRACOLELE naturii: Planta care ”știe” să numere

Secretul succesului unei plante carnivore este abilitatea sa de a număra de câte ori este atinsă.

Advertisement

Una din cele mai neobișnuite plante de pe Pământ, Venus Flytrap (lat. Dionaea muscipula) are un aspect ciudat cu o serie de capcane capabile să prindă orice insectă care hoinărește în apropierea lor.

Advertisement

Cum decide planta să închidă capcaneleși să înceapă să digere insecta dinăuntru este un subiect care a fost dezbătut ani de zile. Însă recent s-a descoperit că uluitoarea abilitate a plantei se datorează geniului ei de a număra. Închiderea unei capcane și producerea de enzime i-ar consuma multă energie și planta s-ar îmbolnăvi dacă nu ar fi sigură că e o hrană în aceasta.

Ca să evite închiderea capcanei în mod nenecesar, planta ține evidența numărului de câte ori simte ceva pe perișorii dinăuntrul capcanei înainte de a o închide. Prima oară când detectează ceva planta nu reacționează. Abia când simte mișcare a doua oară își închide capcana. Apoi începe să digere orice se găsește înăuntru. Și mai interesant este faptul că planta este capabilă să determine cât este de mare prada și produce cantitatea corectă de enzime pentru a o digera cât mai eficient.

sursa: minunimisteresecreteleterrei.blogspot.ro

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.