După Georgia, Monarhia este luată în discuție și în Rusia

foto: lonews.ro

Modelul monarhic de organizare politică are mulți susținători printre credincioși ortodocși, iar Biserica Ortodoxă Rusă ar putea lua parte la discuția restaurării monarhiei în țară, în cazul în care va începe o astfel de dezbatere. Acest lucru a fost declarat sâmbătă de președintele Departamentului pentru Afaceri Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk.

Răspunzând la întrebarea prezentatorului emisiunii „Biserica și lumea“, pe postul de televiziune „Rusia-24“, privind declarațiile Patriarhului Ilia II al Georgiei, pe tema posibilitatii restaurării monarhiei în Georgia (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), Mitropolitul Ilarion a amintit, mai întâi, că Biserica Ortodoxă Rusă este „neutra“ în ceea ce privește puterea politică, atata timp cat aceasta nu contravine moralei creștine.

Advertisement

Mai apoi, Mitropolitul a continuat: „Există oameni în cadrul Bisericii noastre, grupuri de oameni, care luptă pentru restaurarea monarhiei, și cred că, dacă la un moment dat societatea noastră va fi pregatita sa discute aceasta problema, Bisericii ii va reveni partea cea mai activă într-o astfel de discuție”.

Advertisement

Mitropolitul Ilarion a reamintit că, în forma monarhică de guvernare, monarhul „este uns de catre cler“ și „nu are doar mandatul alegătorilor de a guverna pentru o perioadă determinata; ci primește confirmarea de la Dumnezeu, prin Biserică, de a guverna”.

Cu toate acestea, Mitropolitul vede un interes scăzut în ce priveste monarhia constituțională, aceasta din urmă având doar rol „decorativ“, în propriile sale opinii, scrie lonews.ro.

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.