Endometrioza şi infertilitatea

Endometrioza reprezintă o afecțiune benignă a uterului, care constă în dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapetează pereții interni ai uterului, în cu totul altă parte decât la locul potrivit precum la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinară, intestin; uneori poate ajunge până la plămâni, măduva spinării și chiar la creier. Cauza endometriozei nu a fost stabilită cu exactitate, și reprezintă una din cauzele infertilității. Endometrioza este cea de-a doua boală a uterului ca frecvență. Diagnosticarea este dificilă, deoarece simptomele sunt deseori considerate a fi simptome ale menstruației.
Tabloul clinic poate fi foarte amplu și nespecific, motiv pentru care diagnosticarea întârzie uneori. Amploarea simptomelor nu depinde în mod obligatoriu de gravitatea endometriozei. Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome:
- Dureri abdominale și dureri de spate care uneori pot iradia și în picioare. Dureri asociate cu activitatea sexuală, dureri asociate cu controalele ginecologice
- Sângerări menstruale puternice și neregulate
- Crampe vezicale și intestinale, dureri în timpul micțiunii și defecației
- Sângerări ciclice vezicale și intestinale, tuse ciclică
- Infertilitate
Care este legătura dintre endometrioză şi infertilitate?
„Cred că sunt multe legături şi nu ţin cont doar de boala ca atare, de afectarea fizică a femeii. Luăm cazul unei femei dintr-un cuplu care îşi doreşte mai mulţi copii şi ca simptom cardinal este durerea, legată intim de endometrioză. Acest lucru creează multiple aderenţe, obstrucţii tubare, dar nu numai atât, sunt şi factori psihoemoţionali şi sociali. În cuplu, calitatea vieţii, a vieţii intime, este afectată. Femeia se retrage într-o cochilie, cauzată de factorii emoţionali declanşaţi de durere, poate se retrage social, tot din cauza durerii, nici la serviciu nu performează, acasă se separă de partener. Lucrurile sunt extrem de nuanţate. Dacă vrei să înţelegi ce se întâmplă cu femeia care suferă de maladia aceasta trebuie să te pui puţin în locul ei, să înţelegi ce se întâmplă cu ea. Este ceva holistic. Trebuie să tratezi toate aceste aspecte. Doctorul trebuie să aibă empatie, să o înţeleagă. Studiind aceste lucruri şi izbindu-mă de ele, am constatat că există un fel de tipar emoţional care însoţeşte boala, ce se adânceşte treptat, iar retragerea, izolarea, scăderea calităţii vieţii de cuplu şi a relaţiei cu partenerul se adâncesc încet şi sigur” a declarat într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, dr. Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR.
„Când încerci să faci un copil, trebuie să ai o anumită dinamică în cuplu. Când viaţa de cuplu devine o corvoadă, atunci sigur nu vine nici copilul”.
„Există şi veşti bune. Odată cu dezvoltarea serviciilor de fertilizare asistată, infertilitatea a devenit un subiect relativ îngust – aproape că nu va mai exista, pentru că, chiar dacă femeia suferă o operaţie extensivă, chirurgul sau specialistul în fertilitate o pot sfătui să recolteze ovocite, să le păstreze. Chiar dacă i se face o exereză largă – scoaterea uterului –, există mame-surogat. Deci nu mai există o ştampilă atât de dură precum infertilitatea. În foarte puţin timp, infertilitatea va fi o nuanţă. Bucuria vieţii de cuplu nu înseamnă doar facerea unui copil, ci şi relaţia cu partenerul, iar dacă devine o corvoadă, atunci ce bucurie mai ai?”, declară dr. Horia Cioflan.
Consult amănunţit obligatoriu
Endometrioza poate creşte riscul de cancer?
„A fost asociată cu riscul de cancer ovarian. De cele mai multe ori, endometrioza coabitează cu nişte tumori de ovar aflate la limita dintre benign şi malign şi care au un destin absolut imprevizibil, deci pot face oricând saltul către boala canceroasă”.
Câteva sfaturi pentru femeile care au rude de gradul întâi cu această boală.
„O femeie ar trebui să meargă la doctor şi să facă un consult clinic amănunţit – baza diagnosticului – o dată pe an. Doctorul trebuie chiar să asculte ceea ce spune pacienta. De multe ori, în spatele vorbelor găseşti nişte indicii diagnostice extrem de preţioase – când apare durerea, ce se întâmplă când ia un tratament întâmplător, pentru altă afecţiune, iar durerea scade sau creşte. Un test citologic Babeş-Papanicolau şi o ecografie făcute anual, în general, feresc extraordinar de bine femeia de diversele boli care pot apărea” sunt cateva sfaturi oferite de dr. Horia Cioflan în cadrul interviului pentru „Weekend Adevărul“.
Sursa:adevarul.ro