ENIGME ale planetei. Cum s-a ”născut” BANANA, această plantă atât de utilă nutriției oamenilor?

Banana, un fruct banal da batai de cap! Nu, nu este nici pe departe o gluma! Banana spune mai multe probleme decat ne-am inchipui.

Advertisement

Ştim ca acest fruct este raspandit de milenii in toate regiunile tropicale si subtropicale ale globului. O legenda indiana vorbeste despre „minunatul kandali” (tufisul de banana) pe care numitii „manu”, adica spiritele superioare protectoare ale omenirii, l- au adus pe pamant si l-au „implantat” cu ocazia uneia dintre vizitele lor.

Advertisement

Numai ca banana nu se prezinta nici sub forma unui tufis, nici sub cea de copac. Banana este o planta anuala care se reproduce numai prin lastari (nu prin insamantare, caci banana nu are seminte).

Dar atunci nu este extraordinar ca o gasim in cele mai mici insule din Pacificul de Sud? Cum s-a „nascut” aceasta planta atat de utila nutritiei oamenilor? Cum s-a putut raspandi de jur-imprejurul Pamantului de vreme ce nu are seminte? Oare sa fi fost adusa pe Pamant de acei „manu” despre care ne aminteste legenda indiana, pentru ca stramosii nostri sa beneficieze de ea peste tot acolo unde clima permitea acest lucru?

sursa: cordareanu.blogspot.ro

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.