Fenomen STRANIU! Cu toate că gheața de la Polul Nord se topește, calota glaciară din Antarctica se mărește. Pe ce se mai bazează teoria „încălzirii globale” ?

calota-glaciara

Dacă până în prezent s-a vehiculat ideea că planeta noastră este supusă unui proces de încălzire globală care va avea consecințe dezastruoase asupra ecosistemului, o nouă cercetare vine să contrazică din temelii aspectul topirii ghețurilor.

Advertisement

Un fenomen surprinzător a fost înregistrat de oamenii de ştiinţă, care cu ajutorul satelitului, au determinat că gheața de la Polul Sud este în plină expansiune în ciuda încălzirii globale. Dacă la Polul Nord povestea este cu totul alta, Polul Sud pare să nu fie afectat de activitatea umană pe Terra, mărindu-şi suprafaţa de gheaţă odată cu trecerea anilor.

Advertisement

La sfârşitul iernii în Antarctica, adică în luna septembrie, gheaţa se întindea pe o suprafaţă de peste 18 milioane kilometri pătraţi, asta după ce în ultimii 30 de ani a crescut cu câteva procente în fiecare deceniu. Acest fenomen este chiar straniu şi nu poate să fie explicat de oamenii de ştiinţă, în condiţiile în care Polul Nord se topeşte într-un ritm accelerat.

antarctica Fenomen straniu: In timp ce gheata de la Polul Nord se topeste, calota glaciara din Antarctica se mareste!

Există posibilitatea ca Antarctica să nu fie afectată încă de poluarea globală, dar la cea mai mică mişcare greşită acest fenomen poate să devină reversibil. Activităţile umane intervin puternic aici şi, fără o înţelegere foarte bună a sistemului, putem produce pagube majore. Pagubele ar putea să fie inimaginabil de mari şi fenomenul de topire al gheţii s-ar putea solda cu extincţia vieţii de pe Pământ.

Oamenii de ştiinţă pun creşterea calotei glaciare pe scăderea temperaturii din Antarctica, un fenomen generat de găurile din stratul de ozon. Ei mai avertizează că schimbările climatice sunt de-a dreptul impresionante, iar consecinţele pe măsură.

SURSA

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.