Groapa Marianelor, un loc al MISTERELOR. Fenomen terifiant înregistrat la 11.000 de metri adâncime

Groapa Marianelor se află la nord de ecuator în apropiere de Insulele Mariane ce aparţin de Melanezia.

Advertisement

Groapa se află situată la circa 2.000 km est de Insulele Filipine şi la sud de insula Guam. La nord groapa se continuă în groapa Bonin, care continuă, la rândul ei, mai departe în nord în groapa Japoniei.La 23 ianuarie 1960, Groapa Marianelor a fost vizitată de Jacques Piccard şi Don Walsh, care, după o coborâre cu batiscaful Trieste ce a durat 4 ore şi 48 de minute, au atins adâncimea de 10916 m.

Advertisement

În urma unor noi măsurători s-a constatat că adâncimea a crescut între timp până la 11.022 metri.

Zgomotele terifiante 

Zgomote terifiante au fost înregistrate de către oamenii de știință în Groapa Marianelor, cea mai mare adâncime de pe Pământ, cu ocazia unor cercetări efectuate în Oceanul Pacific, potrivit Techo Buffalo.

V-ați întrebat vreodată ce sunete se aud în cele mai profunde și mai întunecate adâncimi ale oceanului? În timpul expediției oceanice desfășurate în Groapa Marianelor, oamenii de știință au făcut o serie de înregistrări terifiante la aproximativ 11.000 de metri adâncime, sub suprafața oceanului.

Probabil mulți oameni cred că acolo este o liniște deplină, dar ei se înșeală. Cercetătorii au trimis o capsulă specială, un hidrofon, timp de 23 de zile să înregistreze zgomotul ambiental.

La întoarcerea la suprafață a mini-submersibilului descoperirea a fost teribilă.

”Câmpul de zgomote ambientale sunt dominate de sunetele cutremurelor, atât de aproape și atât de departe, precum gemetele distincte ale balenelor și larma taifunurilor de categoria a 4-a, care au trecut pe la suprafața oceanului”, a declarat Robert Dziak de la Administrația Atmosferică și Oceanică Națională (NOAA) din Statele Unite.

Expertul american a explicat faptul că undele sonore călătoresc pe distanțe lungi în oceanele Pământului, astfel încât înregistrările sunt dificil de efectuat. Însă, ceea ce a fost extrem de greu, a fost construirea unei capsule marine care să poată rezista unei presiuni de 16.000 de pounds pe inchi pătrați (1.125 kgf/cm² sau 1.103 bari –n.a), la aproximativ 11.000 de metri adâncime sub suprafața oceanului.

Mai multe înregistrări au fost postate pe Internet, de la gemetele balenelor până la sunetele înfricoșătoare provocate de huruitul Pământului. Înregistrările audio ale cutremurelor sunt deosebit de stranii, deoarece ele se aud teribil față de cele de pe suprafața Pământului.

Oamenii de știință speră să se întoarcă în adâncurile din Groapa Marianelor pentru o nouă expediție în anul 2017, dar de data asta pentru o mai lungă perioadă de timp. Ei vor beneficia atunci și de o cameră de filmat, care va lua imagini de la cea mai mare adâncime de pe Pământ. Groapa Marianelor este situată în vestul Oceanului Pacific, fiind în vecinătatea Japoniei, Filipinelor și insulelor Papua Noua Guinee.

sursa: ro.blastingnews.com

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.