Astronomii au observat ca in aceasta perioada activitatea Soarelui a ajuns la minimum, adica nu mai sunt observate pete si furtuni solare. Acest lucru determina pe Pamant o vreme mult mai rece decat ar fi normal.

Advertisement

Valul de frig cu care se confrunta mai multe state in ultimele luni este o dovada in plus ca aceasta tendinta se mentine timp mai indelungat. Daca va continua, atunci planeta noastra va trece printr-o mini era glaciara, spun cercetatorii de la Vencore Weather, citati de Daily Mail.

Soarele se apropie de un nou minimum al ciclului sau, lucru care este insa cat se poate de normal. Un ciclu solar dureaza 11 ani, perioada in care exista un maximum de activitate, caracterizat prin furtuni solare puternice, si un minimum de activitate, cand nu sunt observate pete solare.

In prezent, ne aflam in cel de al 24-lea ciclu solar, care a inceput in anul 2008 si care se apropie de perioada sa de minimum.

Desi neplacute, perioadele foarte friguroase nu sunt anormale si au mai existat in decursul istoriei. Cea mai cunoscuta „mini era glaciara” a durat din secolul al XIV-lea pana in secolul al XIX-lea. Nordul Europei a cunoscut atunci ierni extrem de reci, iar marile rauri au inghetat complet.

Nu se stie cat va dura noul minimum de activitate solara. Cea mai lunga perioada de acest fel cunoscuta pana acum a durat 70 de ani, din 1645 pana in 1715.

sursa: yoda.ro