Ipoteza aceasta ar putea elucida MISTERUL fenomenului Tunguska din 1908. Ce declară savanții

Evenimentul din Tunguska din anul 1908 este unul dintre cele mai controversate din secolul al XX-lea. Explozia din Siberia a fost cauzată probabil de un meteorit, dar lipsa informaţiilor duce la emiterea multor ipoteze, chiar şi după mai bine de 100 de ani.

Advertisement

Concluzia cea mai plauzibilă a evenimentului Tunguska din iunie 1908 este că a avut loc în urma unei explozii gigantice a unui meteorit care a distrus circa 80 de milioane de copaci şi a spart ferestre la o distanţă de 60 de kilometri de locul impactului. Lipsa dovezilor a dus la ideea că acest eveniment este mai complex.

Advertisement

Un grup de cercetători italieni au sugerat că a fost într-adevăr o explozie de meteorit, dar una în care o parte din meteorit a rămas intact . Aceştia susţin că au găsit chiar craterul acestui impact.

Echipa de la Universitatea din Bologna indică faptul că Lacul Cheko, care este localizat la circa 8 kilometri de epicentrul exploziei (marcat astfel de direcţia prăbuşirii copacilor), este craterul acestui meteorit. Argumentele echipei sunt că acest lac nu apărea pe hărţile de dinainte de 1908 şi este mai adânc ca cele din jur.

De asemenea, studiile seismice relevă că procesele sedimentare din acest an nu au o vechime mai mare de un secol. Cea mai mare dovadă însă este că aceste studii geologice dezvăluie o structură extrem de densă sub fundul lacului, care pot fi rămăşiţele meteoritului. Meteoriţii sunt obiecte foarte dense, care în multe cazuri au un conţinut mare de fier şi minerale metalice.

Ipoteza echipei este că au existat două corpuri care au intrat în atmosferă Pământului, cel mai probabil parte din acel obiect. Unul a explodat în aer, de aici şi evenimentul exploziei, iar altul a ajuns pe suprafaţa Terrei şi a fost îngropat, formând Lacul Cheko.

Nu există însă dovezi concrete că lacul este un crater de meteorit. De asemenea, cercetătorii ruşi contrazic această ipoteză, spunând că sedimentele din fundul lacului sunt vechi de cel puţin 280 de ani, mult înainte de eveniment.

sursa: hotnews.md

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.