La mulți ani de Sfântul Gheorghe!

sursa foto: informatii-pretioase.ro

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, numit si purtatorul de biruinta, este un sfant martir, pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale, de obicei pe data de 23 aprilie. Sfantul Gheorghe s-a nascut in Capadocia intr-o familie crestina. In timpul imparatului Diocletian (284-305), s-a inrolat in armata romana si s-a facut in scurta vreme renumit pentru forta, priceperea si vitejia lui in lupta, astfel incat a fost ridicat la rang de ofiter in armata imperiala.  

In anul 303, Diocletian a emis un edict de persecutie a crestinilor, care a declansat un imens val de arestari, torturi si crime, toate sub lozinca imperiala „nomen christianorum deleto” (numele crestinilor sa fie sters). Aflat in preajma imparatului si vazand cruzimea de care erau in stare persecutorii, Sfantul Gheorghe a mers de bunavoie in fata lui Diocletian marturisindu-si credinta in Hristos. Uimit de curajul soldatului sau, acesta l-a trimis la inchisoare.

Advertisement

A fost supus unor torturi groaznice, fiind „trecut prin toate vamile muceniciei”, cum se spune in relatarea martiriului Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. Printre cei care au asistat la groaznicele torturi si care, convinsi ca taria si curajul Sfantului tin de o putere nefireasca, s-au convertit la crestinism se numara si sotia lui Diocletian, Alexandra. Intrucat Sf. Gheorghe a respins oferta imparatului de a-i acorda inalte onoruri in schimbul renuntarii la crestinism, Dioclețian a ordonat omorarea prin decapitare a acestuia si a sotiei lui.

Advertisement

De Sfantul Gheorghe, aproape un milion de romani isi aniverseaza onomastica.

sursa: iasi.inoras.ro

 

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.