Locuri din țara noastră – Inelul de Piatră – un fenomen bizar, operă de artă a naturii

Aflat pe partea stângă a Cheilor Sohodolului, acest  fenomen   încântă privirile vizitatorilor şi în acelaşi timp stârneşte curiozitatea lor.

Advertisement

Locul și forma sa par inexplicabile la prima vedere, dar dacă vom efectua o cercetare amănunţită a zonei putem remarca în apropierea sa, intrarea monumentală a unei peşteri. Este vorba despre Peştera Pirlazului situată la aprox. 10 m mai jos, având o lungime de 152 m şi care se presupune că în trecut făcea legătura cu peştera Gruiului, aflată în cealaltă parte a masivului calcaros, respectiv pe Valea Deleşului.

Advertisement

Inelul de Piatră se află la o altitudine absolută de 560 m., ridicându-se la 190 m. faţă de nivelul şoselei din chei. Pe plan naţional acest fenomen poate rivaliza doar cu Podul Natural de la Ponoare, denumit și Podul Uriasilor, o altă arcadă naturală de calcar, dar cu lungimea de 25 m, lăţimea de 8 m şi înălţimea de 14 m. La nivel european fenomene asemănătoare, dar cu dimensiuni impresionante se pot întâlni în parcul naţional Rakow-Stockjan precum şi în vecinătatea râului Gerd din Franta. Fenomene asemănătoare la nivel naţional, dar la scară mai mică se mai pot întâlni în zone precum Cerdacul Stanciului şi Întregalde.

Pentru a lămuri geneza acestui curios fenomen carstic este necesar să ne amintim de teoria ciclurilor de eroziune formulată încă de la începutul secolului XIX de către geograful american W.M.Davis. Conform acestei teorii suprafaţa pământului sub influenţa agenţilor modelatori (cum ar fi acțiunea apelor curgătoare) trece prin mai multe stadii de evoluţie, în urma cărora relieful ajunge la forma iniţială. Astfel pe o suprafaţă netedă ieşită de sub apele oceanului agenţii modelatori îşi încep acţiunea, determinând în prima fază un relief viguros care în timp este erodat până ce ajunge la stadiul de peneplenă (aplatizare)

sursa: gorjeanul.ro

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.