MANUSCRISUL cu care Ceaușescu a girat ÎMPRUMUTURI FABULOASE

codex-aureus-800x500_c

sursa foto: recentnews.ro

Unul dintre cele mai importante manuscrise medievale se afla la Alba Iulia si se numeste Codex Aureus si a fost scris din porunca lui Carol cel Mare, in anul 810.

Cartea este una religioasa scrisa cu litere de aur, pe foi fine de pergament, pictata cu aur si cu coperti din fildes. Cromatica este une desavarsita. Portretul evanghelistului Matei, realizat intr-o tehnica bizantina ofera privitorului aspecte care tin de simbolistica.

Advertisement

Pe ultima pagina a manuscrisului apare chipul Evanghelistului Marcu. Codexul nu este expus vizitatorilor, fiind pastrat in tezaur.

Advertisement

Nicolae Ceausescu a fost constient de inestimabila valoare a manuscrisului. In anul 1968, guvernul comunist a luat un imprumut de 10 miliarde de dolari de la Fondul Monetar International si Banca Mondiala punand garantie acest manuscris.

Imprumutul a fost garantat cu Codex Aureus. Suma urma sa fie folosita pentru realizarea unor mari investitii. Valorosul manuscris are o istorie tumultuoasa. O coperta din manuscris se patreaza la Roma si alta la Londra.

In anul 1555 manuscrisul de afla la biblioteca imperiala din Heidelberg, In timpul razboiului de 30 de ani, un soldat a rupt manuscrisul in doua. Prima parte a fost cumparata de Batthyany, fost Episcop al Marelui Principat al Transilvaniei. Episcopul a devenit colectionar de manuscrise vechi.

Manuscrisul contine majuscule ornate la inceput de text, portretele celor patru evanghelisti, tabloul genealogic al celor trei trei semintii precedente nasterii lui Iisus. Biblioteca din Alba Iulia are un manuscris de 111 file din acest document. Restul documentului se afla la Vatican. Suma imprumutata de Ceausescu este fabuloasa. 10 miliarde dolari este o suma fabuloasa.

Codexul este o lucrare religioasa inestimabila. Ceausescu a apelat la un manuscris religios pentru a obtine un imprumut urias pentru acea perioada.

Dupa 1989, Codexul intra intr-o etapa plina de scandaluri. In anul 1993, Germania realizeaza un CD-ROM dupa acest manuscris. Nu se stie cum, Germania a obtinut aceste drepturi. Sunt inscrisuri care arata faptul ca Germania a platit 1000 de dolari Bibliotecii din Alba Iulia pentru a se realiza acesta CD-ROM.

Au fost realizate 333 de copii, fiecare fiind estimata la 28000 de euro bucata. In anul 1999, Codexul este expus la o expozitie din Germaia. La intoarecea in Romania, Codexul prezenta semne vizibile de deteriorare. In anul 2003, Codexul este retrocedat bisericii romano-catolice, in urma unui proces care a durat mai multi ani.

sursa: efemeride.ro

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.