O mare gimnastă dezvăluie cum a îndurat bătăi cumplite de la antrenori: „Bellu are o mână grea”

Primirea la Cotroceni a gimnastelor medaliate la CM din China. In imagine : Maria Olaru .18 10 1999 /Foto / Marius Vasilica

Maria Olaru, campioana olimpică și mondială României la gimnastică, își lansează sămbătă cartea autobiografică „Prețul aurului. Sinceritate incomodă”, la Târgul de carte „Bookfest”, de la Romexpo, București, informează „Gazeta Sporturilor”.

Advertisement

Lansarea va avea loc la ora 13.30. Cartea apare la Editura Vremea, costă 39 de lei și are o prefață semnată de jurnalistul Cătălin Tolontan, relatează greatnews.ro.

Advertisement

În cartea sa, Maria Olaru povestește că antrenorii români, inclusiv Octavian Bellu, le băteau în mod constant de gimnaste, apelul la violență fizică fiind ceva comun.

Campioana României mărturiște că antrenorii săi au bătut-o de foarte multe ori, cu palma, cu cauciucul sau chiar a fost trântită pe jos și călcată în picioare.

Iată câteva fragmente din carte, publicate de ziaristul Cătălin Tolontan pe site-ul tolo.ro și pe gsp.ro:

1. „La sfârşitul şedinţei de pregătire, îl aud pe dl. Bellu: «Olaru, ia vino-ncoace!… Ce-i asta la tine? (…) ?». Şi iar… jart… trosc, mi-a îndesat câteva palme de învăţătură. Şi are dl. Bellu o mână grea!”. (la data întâmplării, Maria Olaru avea 17 ani).

2. „După‑amiază a fost teroare. Am început cu sol, m‑a bătut și s‑a purtat urât cu mine. Mi‑a dat de două ori tare cu cauciucul peste fund. După ce m‑a bătut, nu am mai făcut nimic. Îi făceam în contră și făceam mutre. Apoi m‑a trecut la sărituri. Acolo mi‑am bătut joc de ea, atunci Lili (Lili Cosma, antrenoarea Mariei – n.r.) m‑a dat afară din sală. (…) Uneori, teroarea e mai greu de suportat când te temi că vei fi pedepsită, decât pedeapsa în sine”.

3. „Am avut o zi foarte proastă. La antrenamentul de dimineață am mers prost. De când m‑am trezit din pat mă durea spatele foarte tare. Atunci la antrenament nu am putut să fac mai nimic. Când a văzut d‑nul Cărpinișan că fac prost la treișaizeci, a început să mă bată. Mi‑a tras trei palme până la bârnă. La bârnă am stat în fața lui în poziție de drepți și iar mi‑a tras o palmă, apoi m‑am urcat din nou pe paralele și iar am făcut prost pentru că mă durea spatele din ce în ce mai tare. Când m‑am dat jos, iar m‑a bătut, mi‑a dat cu palma peste față și m‑a trântit jos pe parchet, când eram jos acolo a început să mă calce în picioare. Plângeam foarte tare. Mi s‑au umflat ochii și fața. La ochi eram puțin vânătă”.

Dincolo de bătăi, Maria Olaru povestește că a trebuit să îndure și numeroase jigniri și umilințe din partea antrenorilor.

Născută în anul 1982, la Fălticeni, Maria Olaru a câștigat medalii de aur la toate competițiile de gimnastică importante. A început pregătirea la CSS „Cetate” Deva, la 500 km de casă, la vârsta de 7 ani.

În 1998 a devenit campioană europeană cu echipa şi a obținut locul II la sărituri (Sankt Petersburg). În același an s-a clasat a doua la individual compus la Goodwill Games (New York).

În 1999, la Tianjin, China, a obținut titlul de campioană mondială absolută la individual compus, locul I cu echipa şi locul III la sărituri.

În 2000, la Olimpiada de la Sydney, a obținut medalia de aur cu echipa şi de bronz la individual compus.

Începând de mâine, cartea „Prețul aurului. Sinceritate incomodă” este disponibilă și pe site-ul Editurii Vremea.

Foto: alchetron.com (Marius Vasilica)

 

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.