Experimentele din laboratoare o DEMONSTREAZĂ. Cutremurele de pământ pot fi declanșate de sunete/unde acustice puternice care se transmit prin sol și îl fluidizează, reducând frecarea in faliile tectonice!

ce-se-intampla-in-romania-dupa-cutremurul

Cutremurele de pământ pot fi declanșate de undele sonore care reduc frecarea dintre falii. Aceasta este concluzia unei echipe internaționale de cercetători care a făcut experimente de laborator, care imita procesul miscării telurice.

Advertisement

Rezultatele susțin „fluidizarea acustică”, teoria despre cutremurele de declanșare, care caută să explice nasterea neașteptată a unor mișcări tectonice. Această cercetare ar putea ajuta, de asemenea, pentru a descoperi modul în care replicile sunt generate la intervale mari de cutremure pe care le preced.

Advertisement

Cutremurele mari sunt adesea urmate de un număr de cutremure mai mici – numite replici – care pot să apară în la mii de kilometri de epicentrul cutremurului inițial.  Modul în care aceste replici sunt declanșate rămâne un mister.

Teoria fluidizării acustice sugereaza ca undele seismice generate de cutremur inițial ar putea crea vibratii sonice care ar ajuta declanșarea mișcărilor tectonice minore ulterioare.

Aceste vibrații afectează aglomerările de rocă la interfața dintre două plăci generand alunecarea acestora. Ideea este că, vibrațiile influenteaza rocile mici , acestea comportadu-se  ca un fluid in cadere, lucru ce  genereaza alunecarea placilor mari.

Patul de bile

In noul lor studiu, cercetatorii au folosit un sistem de alunecare redus la scara pentru a investiga dacă undele acustice pot fi într-adevăr capabil să declanșeze cutremure. Modelul de laborator a fost compus din două plăci brute, presate împreună, între care se stabilesc un pat de bile.

Atunci când o tensiune de forfecare a fost aplicata sistemului model, cercetatorii au observat alunecarea majora si alunecări periodice, cum era de așteptat. Undele sonore la anumite frecvențe au fost aplicate sistemului și acest lucru a cauzat mișcările de alunecare. Echipa a constatat, de asemenea că alunecările premature au probabilitate mare sa apara cu undele sonore la intersectia acestora . Această observație este în concordanță cu teoria acustică-fluidizării.

„Fluidizarea acustica reduce presiunea de presare și sistemul devine brusc instabil, promovând  tranziția la o stare de fluid cum ar fi deblocată hârtia dintr-un top”, explică membru al echipei Eugenio Lippiello a doua Universitatea din Napoli. „

Lippiello si colegii sai au descoperit, de asemenea, că aceleași unde sonore induc spontan vibratii in masa modelului, chiar și atunci când se aplică nici un sunet extern. Acest lucru se întâmplă o perioadă scurtă de timp înainte de o mișcarea de alunecare. „Chiar și în faza stabila, mediul granular nu este niciodată în stare inerta”, spune Lippiello. In schimb, fiecare element slab pendulează în jurul propriului său centru și undele sonore sunt generate „atunci când oscilații ale particulelor individuale sincronizeaza cu frecvența de rezonanță”.

În consecință, fluidizarea acustica poate ajuta, de asemenea, pentru a explica de ce frecventa măsurată a replicilor ulterioare este mai mare decât a fost anticipata, pe baza studiilor de frecare de piatra pe piatra.

„Această lucrare duce mai departe ideea că slăbiciunea surprinzătoare observată la alunecări în timpul cutremurelor este cauzată de vibrații puternice in zona de frecare a placilor”, comentează Jay Melosh de la Universitatea Purdue, care a propus inițial procesul acustic fluidizării, dar nu a fost implicat în acest studiu . „Aceste unde sunt generate în timpul alunecarii si o amplifica  și la fel ca o mașină cu viteza mare, pe un drum accidentat poate derapa incontrolabil” . Melosh felicită echipa pentru ca  a demonstrat eficacitatea fluidizării acustice în alunecari tectonice, cu un miez granular.

Alte cauze de declanșare

Cu toate acestea, Emily Brodsky de la Universitatea din California, Santa Cruz, rămâne precaută cu privire la rezultate. Brodsky, care nu a fost implicată în studiu, subliniază faptul că există mai multe mecanisme de declanșare a fazei initiale a cutremurelor. „Nu sunt sigură că observațiile din studiu susțin până în prezent afirmațiile despre fluidizarea acustică  ca fiind mecanismul relevant pentru declanșarea cutremur major”, spune ea.

Cu datele culese in studiu initial, cercetatorii sunt acum în căutarea de a explora mai în detaliu mecanismul prin care sunt sincronizate oscilațiile din aglomerarile de roci.

Asa, poate, se explică generarea seimelor puternice cu ajutorul exploziilor nucleare de mare adâncime…

SURSA

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. COSTIN Paraschiv spune:

    Da luațivă de mînă cu cei ce ziceau că undeva un fluture fîlfîe din aripi nu bate din aripi a zbate din aripi ar trebui să le lovească una de alta .Să zicem cum o fi bate și undeva se produce un cutremur .Cam așa și cu asta acuma .ȘI CU PLĂCILE TECTONICE O PORCĂRIE O ABUREALĂ DE UNDE PLĂCI O FI ALEA VECHI DE VINIL CUM SE NUMEA .Fiind vechi și ei neștiutori zic multe .Să zicem de plăci se mișcă placa dar nu vine unda valul.E val ca pe apă .E și o undă magnetică care dă senzațiea de frică .Au fost tunete cu efect mare și sa zdruncinat pămîntul dar nu ca la cutremur .Nici o boare de vînt nu este de capul ei .Nici norii nu se adună instantaneu .Eram prin clasa a 5 a era toamnă era Soare lucram cu o soră mai mare cu 2 ani în grădină și mia pus o întrebare zice cine crezi tu că ne dă ploaia s-au cine aduce ploaia ceva așa a fost întrebarea .A zis DUMNEZEU s-au NU MAI REȚIN NUMELE un nume de care nu mai auzisem .Eu am zis celălalt nume și mia zis nu măăă făți repede cruce că te trage de spate în jos .Cum a zis așa a fost .Știu că a fost ceva groaznic ,și asta cum a terminat de zis făți cruce sa produs și am apucat să îmi fac crucea .la acea vîrstă am tras o sperietură mare .Să simți cum din nevăzut că te trage ceva în jos și nu poți nici respira .Am întrebato de unde știi asta ?mia zis de la școală .ma întrebat ai simțit am zis da .Am lăsat un mesaj pe youtube căutați Papa Paul al 2 lea în iad .La comenta e trecut un nepot Dobre Claudiu

  2. Patru Marin spune:

    Si?…Putin?…ceva acolo cu amenintarea Rusiei?….tine la fraieri….datii o ideie lui Iulian Chifu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.