Odihna este vitală pentru organism. Somnul sănătos dublează abilitatea oamenilor de a…

somn

Un somn odihnitor înaintea unui examen sau înaintea unei zile dificile la serviciu este o recomandare ce merită urmată. Un nou studiu explică de ce somnul are efecte benefice asupra abilităţii noastre de a ne aminti lucruri.

Advertisement

O cercetare realizată de specialişti de la Universitatea Exeter din Marea Britanie sugerează că somnul ajută din două puncte de vedere. În primul rând, ne ajută să „protejăm” amintirile astfel încât să nu le uităm, iar în al doilea rând face accesarea amintirilor mai facilă.

Advertisement

Psihologul Nicholas Dumay a ajuns la această concluzie după ce a analizat cât de bine ne putem aminti cuvinte inventate. Specialiştii i-au învăţat pe participanţii la studiu anumite cuvinte pe care i-au rugat să le repete. După 12 ore, în care unii au dormit, iar alţii nu, cercetătorii i-au rugat să le spună dacă îşi mai amintesc respectivele cuvinte.

Cei care au dormit au fost mai predispuşi să îşi amintească cuvintele inventate. Mai mult, ei au reuşit să le reproducă mai bine după 12 ore de somn decât chiar după ce le auziseră şi învăţaseră pentru prima dată. Acest lucru sugerează că somnul ne poate ajuta să accesăm amintiri pe care nu le puteam accesa înainte de a ne odihni.

Somnul aproape că dublează şansa de a ne aminti materiale pe care înainte nu le puteam reproduce. Impulsul accesării memoriei după somn sugerează că unele amintiri sunt întărite peste noapte”, spune Dumay.

Alte studii recente au indicat faptul că pierderea unei nopţi de somn ne-ar putea altera genele şi ar putea duce chiar la declanşarea bolii Alzheimer. Dumay este de părere că impulsul dat de somn se produce în hipocamp, care procesează şi reia amintirile codate cât timp ne odihnim. Practic, în timp ce dormim sunt reluate experienţele de care am avut parte în timpul zilei.

sursa: yogaesoteric

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.