Patru motive pentru a-ți încheia seara cu un vin roșu

Vinul roșu, consumat cu moderație, conține substanțe benefice pentru inimă, sistemul nervos și chiar dantură, oferind protecție chiar și în față cancerului. 

Advertisement

Nenumărate studii științifice aduc argumente în sprijinul ideii că alcoolul nu e bun. Însă altele scot în evidența beneficiile pe care un pahar sau două de vin roșu, consumat zilnic, le aduce sănătății. Care este „adevărul adevărat”?

Advertisement

Iar răspunsul îl da everydayhealth.com: vinul roșu este sănătos în mai multe feluri, însă alcoolul nu are nimic de-a face cu asta. Vinul roșu conține antioxidanți puternici, care protejează celulele de acțiunea nociva a radicalilor liberi.

Deși beneficiile sunt aceleași atât pentru bărbați, cât și pentru femei, bărbații au avantajul de a putea consumă o cantitate mai mare, grație dimensiunilor lor. În timp ce femeile trebuie să se oprească după un pahar, bărbații mai pot cosuma unul.

Consumul exagerat atrage după șine și un risc crescut de boli de inimă, probleme ale ficatului și nu numai.

Flavonoide și resveratrol

Principalele motive pentru care n-ar trebui să lipsească de la cină un pahar de vin roșu sunt flavonoidele și resveratrolul, principalele tipuri de antioxidanți ce se regăsesc în băutură.

Flavonoidele sunt compuși antioxidanți care se găsesc în plante. În cazul vinului roșu, principalul flavonoid este antocianina, o substanță care se găsește în pielița strugurelui, care da culoarea caracteristică licorii.

Resveratrolul este un compus care se găsește în plante și care le păzește pe acestea de infecțiile fungice și alte boli. Aparține clasei antioxidanților cunoscuți că polifenoli.

Contează însă și ce soi de vin roșu alegi. Cabernet Sauvignon conține cei mai mulți antioxidanți, urmat îndeaproape de Pețite Sirah sau Pinot Noir. Merlotul conține și el antioxidanți, însă într-o cantitate mai mică.

Boli ce pot fi prevenite cu un pahar de vin roșu

Previne bolile de inimă Flavonoidele din vinul roșu scad nivelul colesterolului rău din sânge și îl măresc pe cel al colesterolului bun. Atât ele, cât și resveratrolul previn formarea cheagurilor de sânge, micșorând riscul unei crize cardiace sau pe cele ale unui atac cerebral.

Protejează de cancer

În analizele de laborator s-a arătat că resveratrolul reduce incidență tumorilor și inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Studiile au arătat că există o legătură directă între consumul de vin roșu și riscul de cancer în cazul oamenilor.

Mai precis, după cum a arătat o cercetare recentă, un pahar zilnic de vin roșu diminuează riscul de cancer la prostată, în cazul bărbaților, cu 50%, mai ales în cazurile cele mai agresive.

Protejează de bolile degenerative

Cercetătorii au descoperit că același resveratrol protejează și de bolile degenerative ale creierului, respectiv Alzheimer, dar și alte tipuri de demența.

O altă cercetare a arătat că resveratrolul chiar ajută la formarea de noi neuroni, ceea ce înseamnă că previne și apariția maladiei Parkinson.

Previne bolile gingiei

Noi și noi căi prin care vinul roșu este benefic pentru organism continuă să fie descoperite de către cercetători. Recent, s-a arătat că băutură este excelentă pentru gingii, prevenind inflamarea acestora și nu numai.

sursa: ziare.com

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.