Prigoana începe! Încet, încet Ortodoxia va fi sfâşiată. O ţară ortodoxă dă afară preoţii ortodocşi şi închide biserici. Nu se mai ţin slujbe

Greek orthodox 01

Guvernul grec limitează drastic numărul de hirotoniri de noi preoți, din cauza acestui fapt multe parohii rămânând fără preoți. Acest lucru înseamnă că, în unele biserici, duminica nu va mai exista Sfânta Liturghie.

Advertisement

Conform legislației actuale, un nou funcționar public (în acest caz, preotul) poate fi angajat numai după pensionarea a zece colegi de-ai săi.

Advertisement

Potrivit Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, numărul de parohii rămase fără îngrijire pastorală a ajuns la 22% – din totalul necesar de 10.500 de preoți lipsind 2.300.

Pastorația a fost lovită, mai presus de toate, în orașele mici, potrivit lonews.ro. Cele mai multe dintre ele sunt situate la o distanță considerabilă de satele vecine, accesul la acestea este dificil, din cauza infrastructurii de transport subdezvoltate, iar în același timp, comunitățile mici nu sunt în măsură să susțină din fonduri proprii un preot.
Mitropolitulul Eustatie de Monemvasia a evaluat situația eparhiei proprii, ca fiind critică:

„Acest lucru înseamnă că, în unele biserici, duminică nu se face Liturghie. Locuitorii din satele mici sunt abandonați de oficialii guvernamentali, lăsați fără profesori, fără servicii publice. Oamenii mai aveau doar Biserica. Dacă nu există nici măcar preot, ei rămân, în general, fără protecție și sprijin”.

Mitropolitul Ieremia de Gortin împărtășește si el aceeași îngrijorare:

„În eparhia mea, la 150 de biserici au rămas 50 de preoți. Clopotele au încetat să mai sune. Unul dintre localnici mi-a spus: Nu avem cadre didactice, preot, nu mai sună un clopot. Deci, mai devreme sau mai târziu, vom deveni turci.”

Episcopul a amintit că Biserica Ortodoxă Greacă a salvat țara de la islamizare și de la pierderea identității naționale, în anii de dominație otomană.

Sursa: stireazilei.com

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

4 răspunsuri

 1. Gheorghe spune:

  Nu ne vom lăsa la mana apostatilor.

 2. Toma spune:

  La greci preotul e funcționar public, asta e partea slabă a faptului că guvernul ‘stăpânește’ treburile administrative în Biserică. Biserica Greacă trebuie să iasă de sub tutela statului, atunci hirotoniile nu vor mai putea fi ‘reglmentate’ din pixul guvernului; dar atunci partea mai grea va fi finanțarea parohiilor, căci statul nu se mai ‘îngrijii’ nici dacă vin vremuri economice mai bune.

 3. Ioana spune:

  De aceea Patriarhul nostru pe când era mitropolit hirotonea pe banda rulanta și era aspru criticată. Mare om..mare vizionar

 4. nelutumocan spune:

  Rezolvarea este de mult la îndemâna patriarhiilor: Nu trebuie aprobarea niciunui guvern pentru hirotonisirea de noi preoți. Trebuie doar să se renunțe la statutul de funcționar public ai acestora. Oricum, există culte care dintotdeauna cheltuie doar bani din donațiile private, fiind complet străine de imixtiunea statului (fie ea poate doar prin finanțare…).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.