Ruşii se pregătesc să conducă lumea?! Misterul din jurul noului om al lui Putin: vrea să controleze omenirea cu un nooscop?

Misterul din jurul noului om al lui Putin: Vrea să controleze omenirea cu un nooscop?

Noul șef al Administrației Prezidențiale de la Moscova, Anton Vaino, este un personaj învăluit în mister. Nu pare că ar fi acordat niciun interviu în trecut, iar biografia oficială dezvăluie foarte puține despre el, în ciuda faptului că a progresat mult în ultimii ani în care a lucrat în serviciul Kremlinului, scrie BBC.

Advertisement

Înainte să ajungă la Kremlin, Anton Vaino, născut în Estonia, a fost diplomat de meserie. O investigație marca BBC Rusia privind realizările academice scoate la iveală detalii intrigante despre el și ar putea oferi indicii importante despre felul în care acesta vede lumea.

Advertisement

Precum mulți oficiali din generația sa, Vaino are un master în economie și a contribuit la mai multe publicații științifice.

În 2012, în revista de specialitate Lege și Economie a apărut un articol semnat de un anume „AK Vaino”, despre care se crede că este chiar noul om al lui Putin din fruntea Administrației Prezidențiale. Se numea „Capitalizarea viitorului”.

Un aparat complex

Scris într-un stil academic tehnic și lemnos, mulți analiști ruși au spus săptămâna aceasta că le-a fost aproape imposibil să-l înțeleagă, și acompaniat de grafice și diagrame și mai complexe, articolul prezintă noi modalități de organizare și înțelegere a societății.

Vaino susține că economia și societatea în general au devenit prea complexe pentru a mai fi gestionate prin mijloace tradiționale. Guvernul trebuie să găsească noi căi de a le controla și reglementa, în opinia lui Vaino.

Având în vedere că „noosfera” este considerată învelișul spiritual al Pământului, reprezentat de omenire, articolul descrie un nou dispozitiv numit „nooscop” care, susține Vaino, poate pătrunde în conștiința globală și este capabil să „detecteze și să înregistreze schimbări în biosferă și în activitatea umană”.

Nooscopul i-a dezorientat pe mulți în Rusia săptămâna aceasta. Chiar există acest aparat?, s-au întrebat ei. Ce face, mai exact? Vaino vorbește serios?

El a descris nooscopul ca fiind „un aparat care scanează tranzacțiile dintre oameni-lucruri și bani” și a susținut că este o invenție comparabilă cu telescopul și microscopul. Însă nu a vrut să dezvăluie dacă acest aparat chiar există sau este în curs de dezvoltare.

O idee utopică

Academicieni ruși de top și-au exprimat scepticismul cu privire la teoriile și soluțiile propuse de Vaino și colaboratorii săi.

„Nu există niciun pic de știință în asta”, a spus Simon Kordonsky, profesor de filosofie la Higher School of Economics din Moscova. Acesta susține că articolul se complace în ipoteze „mitologice” despre viitor, ceea ce contrastează cu ideile progresiste ale primei generații de economiști ruși, în primii ani de după destrămarea Uniunii Sovietice.

„Dacă evaluăm acest articol după înțelesul său, atunci fără îndoială este un motiv de îngrijorare”, a precizat un alt filosof de la același institut, profesorul Vitaly Kourennoy.

„Este o idee utopică, ce nu are nicio legătură cu știința. Propune un fel de sistem de guvernământ atotcuprinzător care trebuie implementat de oficiali de top”, a continuat acesta.

Realitate încețoșată

Vaino a uimit când a vorbit despre ideile sale. Nu avem cum să demonstrăm că lumea „există în realitate și nu doar în imaginația noastră”, a scris el în articolul Lege și Economie, explicând de ce este nevoie de nooscop pentru a interpreta și gestiona evenimentele lumii.

Dacă AK Vaino-omul de știință și Anton Vaino-noul șef al Administrației Prezidențiale de la Moscova, după cum presupune majoritatea rușilor, atunci în lunile viitoare am putea afla dacă nooscopul chiar poate asigura „un viitor mai bun”.

sursa: independent.md

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.