Să fii un tată bun nu înseamnă să îți ajuți soția la treburile casei ci să fii un părințe implicat pentru copilul tău

Foarte multi barbati din ziua de astazi creeaza o revolutie in legatura cu tot ceea ce insemna ‘masculinitatea’ clasica. Pentru ca astazi, dupa cum arata psihologul Lawrence R. Samuel, a fi tata si a-ti asuma toate responsabilitatile care deriva din acest rol, nu exclude ideea de masculinitate, ci o intareste.

Advertisement

Iata 7 lucruri pe care orice barbat trebuie sa le stie despre ce inseamna sa fii tata

Advertisement

1. A fi tata inseamna masculinitate

Pentru mare parte a secolului 20, tatii care isi asumau mai serios acest rol erau considerati prea „feminini”. In ultimii ani insa, tatii si-au castigat acest rol important in viata copiilor lor si transmit intregii lumi ca a deveni tata este parte a masculinitatii, maturitatii si a unei vieti responsabile.

Astazi, spune Lawrence R Samuel, barbatii adopta un mod masculin prin care se implica in viata copiilor, ei nu isi neaga sau suprima masculinitatea, iar nici faptul de a fi tati care se ocupa de copiii lor nu inseamna ca e o pierdere a viriliatii, ci un castig.

2. Tatii sunt importanti pentru binele unei familii, mai arata Lawrence R. Samuel

Prezenta tatilor in familii este foarte importanta si conteaza. Ne-am indeparatat de acel model cand figura tatalui era una distanta si doar o siguranta in ceea ce privea statutul financiar al familiei. Astazi, este insa recunoscut roul activ foarte important, al tatalui in familie.

In ultima jumatate de secol, barbati din intreaga lume demonstreaza prin apropierea de sotie, prin implicarea in treburile casnice si cresterea copiilor, ca prezenta lor este imperativa.

3. Copiii fara tati sufera

Una dintre partile cele mai importante ale recunoasterii tatilor ca parinti cu atributii egale este aceea ca da, tatii sunt foarte importanti pentru copii. Iar acestia sufera daca tatii dispar din viata lor, in diverse circumstante.

Foarte multe studii efectuate in ultimii ani atesta acest fapt. Astfel, s-a observat ca absenta tatalui conduce la scaderea performantei scolare si la incidenta criminalitatii in radul adolescentilor. Lipsa tatalui in familii este in acelasi timp una dintre cele mai agresive tendinte ale acestei generatii, fiind considerata o „problema sociala”.

4. Paternitatea este invatata din generatie in generatie…

Foarte multi barbati care si-au parasit familiile au avut relatii disfunctionale cu proprii lor tati si astfel, aceasta devine o problema care transcede generatii.

In mod ironic insa, exista si o multime de tati nemaipomeniti care si-ar descrie propria experienta cu tatii lor ca fiind una „negativa”, adesea au resimtit „lipsa caldurii”, „iubirii” sau pur si simplu „lipsa timpului de calitate petrecut impreuna”.

Dar acesti tati aleg un alt drum, acela reactionar fata de ceea ce au primit ei in copilarie, dorindu-si sa nu mai repete acelasi scenariu si cu copiii lor.

5. A fi tata este bine pentru barbati

Tatii „chiulangii” ar trebui sa isi reconsidere decizia daca sunt constienti de valoarea pe care o are paternitatea in viata lor si a copiilor lor.

Nu doar copiii beneficiaza imens de pe urma unor tati implicati, dar si tatii insisi. Studiile au demonstrat ca efectele pozitive ale parentingului asupra parintilor care isi petrec timp cu copiii lor se simt pe termen lung si ca acestea dau un sentiment de implinire in multe aspecte.

Tatii invata enorm de la copiii lor, petrecand timp de calitate cu acestia. De asemenea, se stie foarte mult despre beneficiile psihologice pe care le arata copiii ce interactioneaza in mod sanatos cu tatii lor.

6. A fi tata e o strada cu doua benzi

Relatia tata-copil este un proces „dus-intors”. Copiii isi influenteaza tatii si la randul lor, tatii influenteaza dezvoltarea copiilor lor. Ceea ce au mai aratat cercetarile din domeniul psihologiei este ca paternitatea serveste ca un vehicul principal pentru barbati ca ei sa isi gaseasca o semnificatie si o valoare in vietile lor.

Mai mult decat atat, paternitatea ofera un profund sentiment de identitate si ancorare in viata. „Sa devina tati, poate schimba felul in care barbatii gandesc despre ei insisi.” Foarte multi barbati din ziua de azi, vad paternitatea ca pe un drum prin care in sfarsit se pot simti „intregi”. Astfel, paternitatea devine un drum al dezvoltarii personale si uneori al iluminarii.

7. Barbatii sunt facuti sa devina tati

Victoria barbatilor pe taramul „parentingului” nu poate fi explicata doar in termeni de societate, ci si biologic. Astazi, cercetatorii in domeniul neuro-stiintelor dezvaluie secretele „creierului de tatic” si se refera la schimbarile care se produc atunci cand barbatii devin tati si intra in rolul de tati.

Astfel, un alt tip de biochimie si activitate neuronala intra in actiune, dupa ce un barbat devine tata, puterea naturii se arata, dandu-i forta si reconfigurandu-l ca persoana si imputernicind capacitatea acestuia de a forma legaturi esentiale cu copiii sai.

Barbatul secolului 21 este masculin si fiindca isi asuma acest rol important in viata sa si tot mai multi barbati din jurul nostru demonstreaza acest lucru, implicandu-se in mod activ in cresterea celor mici.

Acesta este un alt castig al secolului in care traim si este benefic atat pentru copii, cat si pentru femei, pentru buna-starea familiilor in general.

Sursa: parintidenota10.ro

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.