SECRETELE plantelor aromatice din casă

Pentru ca verdeata este la putere, ma gandeam sa discutam putin si despre gradina din bucatarie.

Toata lumea foloseste plante aromatice atunci cand pregateste o mancare: fie ca este friptura, fie ca este o fasole. De aceea m-am gandit sa vorbim putin despre ceea ce ne-ar ajuta in festinurile noastre culinare, pastrand prospetimea si, adaugand culoare si aroma bucatariei noastre dar si scurtand drumurile la piata sau supermarket. Asadar sa purcedem.

Incepem cu patrunjelul si leusteanul. In ghivece, cresc repede, fara prea multe pretentii, ne folosesc la definitivarea oricarei variane de mancare, dand culoare si gust de proaspat preparatelor. Patrunjelul poate fi folosit mai ales la peste, la sosuri, legume fierte, salate, oua. Leusteanul este ideal la finisarea unei ciorbe acre.

Busuiocul are mai multe efecte: in afara de parfumul minunat pe care il raspandeste in camera, ajuta si la alungarea tantarilor si, evident este un minunat condiment culinary. Va recomand sa-l folositi la pestele mai gras, la friptura de miel, la carnea de gasca si rata, este minunat la supe, carnati, la bruschete. De asemenea ceaiul de cimbru este folosit atat pentru uz intern (dispepsii , balonari , anorexie , helmintiaza, anemii) cat si pentru uz extern: (dureri reumatismale , plagi purulente, igiena capilara , igiena bucala).

Dafinul, o alta planta aromatica, avand multe proprietati culinare si terapeutice ar trebui sa fie present si in bucataria noastra. Frunza uscata se foloseste la prepararea si aromarea sosurilor vanatoresti, sarmalelor, fripturilor de gasca, rata, pestelui gras, la tocanite. Dafinul este si un bun stimulant digestive, indeparteaza raceala si gripa fiind foarte util in ameliorarea si indepartarea laringitelor, bronsitelor, febrei, sinuzitei, reumatismului, etc.

Menta – iata o plant ape care sunt convinsa ca o sa va faca o deosebita placer sa o aveti plantata in casa (si nu doar in bucatarie). Menta se foloseste la friptura de miel, la prepararea mazarii, cartofilor noi, morcovilor. Menta se foloseste si la prepararea diverselor bauturi exotice (mojito) dar se foloseste si sub forma de ceai, avand efecte curative spectaculoase.

Menta are insa si destinatii cosmetic deosebite (tenul oboist se improspateaza cu infuzie de menta, oboseala mentala, stressul, starile depresive si durerile de cap sunt ameliorate daca se aplica ulei de menta pe tample si ceafa. Uleiul de menta are efect stimulant si tonic de aceea se recomanda in cazul reumatismului, inflamatilor respiratorii, otitelor, dezinfectia si reimprospatarea cavitatii bucale. Datorita proprietatilor antibacteriene, ceaiul de menta poate fi folosit pentru curatarea fetei si tratarea acneei si punctelor negre.

Sa nu uitam mararul, usturoiul, maghiranul, oregano, rozmarinul, salvia, tarhonul. sunt tot atatea plante utile in gastronomie, cosmetic, medicina. Sunt la indemana tuturor si dau un aspect placut bucatarie iar, unele dintre ele, dau aroma de proaspat si primavara casei noastre.

Desi lista se poate complete cu multe alte plante care se pot gasi si intr-o bucatarie de la un etaj superior, o sa ma opresc la acestea pentru ca ele sunt si cele mai folosite in bucatarie.

sursa: secretelefemeilor.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *