Septembrie de foc. Rusia testează pregătirea pentru atacarea Occidentului

În luna septembrie, Rusia desfășoară mega-exercițiul Zapad 2017, un exercițiu care se desfășoară o dată la 4 ani și care, de această dată, a stârnit cele mai mari controverse.

Advertisement

Elementele de preocupare au apărut de la numărul de soldați, nave, aeronave și tehnică militară implicate, în forma transmisă de Moscova către NATO, care s-ar rezuma la circa 12,700 de soldați (13.000 după alte surse) și numărul real de trupe implicate, situate de estimările lituaniene la 100.000 și de cele ucrainene la 240.000 de militari implicați, chiar dacă nu toți pe teren, în Belarus.

Advertisement

O componentă importantă a acestor exerciții o constituie și utilizarea corpurilor 1 și 2 de Armată a Armatei a 8-a de Gardă din Districtul Militar Sudic al Forțelor Armate ruse, desfășurate în estul Ucrainei, în Donbas. De fapt, preocupările vin din numărarea distinctă a participanților la exerciții care implică și regiunea Extinsă a Mării Negre. Deci exercițiile anunțate Zapad 2017 vor fi dublate de alte categorii de exerciții neanunțate, de mai mică amploare, în alte zone, în timp ce zona de comandă și control a Armatei Ruse din profunzimea teritoriului și Forțele Aero-Spațiale ruse vor participa și ele, fără a fi cuantificate în numărul total anunțat.

Președintele Consiliului Național de Securitate de la Kiev, Oleksandr Turcinov, susține chiar, într-un comunicat de presă al instituției pe care o conduce, emis la 22 august, că megaexercițiul militar ruso-belarus Zapad-2017, programat în septembrie, nu este altceva decât o stratagemă prin care Kremlinul vrea să testeze pregătirea generală a forțelor armate ruse pentru un „mare război” cu Occidentul. Oficialul de la Kiev a subliniat, însă, că nu doar forțele armate se „pregătesc de un război, ci întregul stat rus”, în chestiuni ce vizează „cheltuielile legate de materialele corespunzătoare și alte tipuri de resurse”, scrie deschide.md.

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.