Unde-i multă minte… Peocupări neortodoxe ale savanților
Se stie ca, dincolo de jocurile politice si geostrategice de culise, juriul premiilor care poarta numele inventatorului dinamitei, Alfred Nobel, recompenseaza anual cele mai importante realizari din diverse domenii stiintifice, culturale si sociale.
Un fel de „negativ” al acestei actiuni, de mai multi ani se organizeaza si asa-numitele premii IgNobel, decernate celor mai stupide, aberante, ridicole, inutile cercetari. Noroc ca ramân doar teorii nepuse (speram) în practica!
– Peter K. Jonason, Amy Jones si Minna Lyons (Australia, Regatul Unit, SUA) au primit un Ig Nobel pentru Psihologie dupa ce au demonstrat ca indivizii care se trezesc târziu sunt, de regula, „mai narcisisti, mai manipulatori si mai psihopati” decât cei treji de la prima ora.
– Categoria Stiinte arctice i-a avut câstigatori pe Eigil Reimers (Germania) si Sindre Eftestřl (Norvegia), care au testat reactiile cerbilor caribu atunci când vad un om deghizat în urs polar.
– Ian Humphreys, Sonal Saraiya, Walter Belenky si James Dworkin (SUA, India) s-au „afirmat” la Medicina, relevând eficacitatea tratarii sângerarilor nazale incontrolabile prin introducerea în nari a unor bucatele de sunca. Va rugam sa nu încercati!
– A fost nevoie de efortul intelectual (sic!) a trei cercetatori din Cehia, Germania si Zambia – IgNobel Biologie – ca sa aflam ca, atunci când îsi golesc vezica, si câinii, si pisicile îsi plaseaza corpul pe axa câmpului magnetic terestru nord-sud.
– În sfârsit, iata si un IgNobel cât se poate de serios, chiar daca, evident, a cam fost luat în tarbaca: nu o persoana, ci ditamai Institutul national de statistica al Italiei (Instat) a primit laurii cu tepi pentru Economie, dupa ce a iritat tarile care au raspuns solicitarii UE ce viza marirea PIB-ului prin integrarea în veniturile statului de impozite si taxe provenite din prostitutie, din vânzarile de droguri ilegale, din contrabanda si din alte tranzactii „neortodoxe”. Totusi, gura pacatosului…